Aidy & his orchids

he just love them~~

Saturday, July 11, 2009

My New Pond

My New Pond
Ini adalah kolam yang baru je siap..dah sebulan terbengkalai,maklumlah sibuk 2 menjak nie..kolam nie saya buat sendiri ngn adik...tujuannya untuk menyejukkan suhu dalam rumah orchid nie..Kadang2 xselesa sangat kalau sesebuat taman tu x ada kolam n deruman air..sunyi semacam je kan??..so terbinalah kolam yang sebesar tub mandi(memang tub mandi pun)..Berdekatan dengan kolam tu saya susun orchid sliper,cymbidium n lain2..
Ini adalah Bulb becarii..dah 2bulan dalam jagaan..Alhamdulilah,hidup subur di samping tuannye tercinta.hahaha..


Orchid nie sebenarnya saya tak tau name n bunganya..sesiapa tahu nama n bunganya sila lah.
Yang saya tahu namanya Orchid buluh..(coz mcm daun buluh)



My Cattleya Collection

Ini adalah cattleya baru dapat dari sorang kawan..warnanya,bunganya cantik dan besar..pokonya pun sehat n cun..ok lah buat collection.




Yang nie pun sama,tapi saya rasa sp nie jenis Blc..tapi lupe namenye..
kebiasaan bunga colour kuning mcm nie bersaiz 2-3 inci bila kembang,tapi
yang nie saiz nya agak bigger..iaitu 5- 6 inci..dasyat.





Salah satu sudut saya my orchid house..mcm dah nak 'hutan' plak kan?
Tapi alhamdulilah..semuanya penghuninya dapat cahaya secukupnya.









1 comments:

uniknya orkid buluh tu!